banner_agenda1.jpg

ALLE (Excl. Kerkdiensten / Crèche)

Evenementen kalender

Overdracht pijporgel
Vrijdag, 15. Mei 2020, 19:30 - 20:30
Hits : 1915
         nieuwe orgel 1               

 

Dispositie

Hoofdwerk Bovenwerk Pedaal
Bourdon 16'        
Prestant 8'
Salicionaal 8'
Roerfluit 8'
Octaaf 4'
Spitsfluit 4'
Quint 3'
Octaaf 2'
Cornet IV
Mixtuur IV
Cimbel II
Fagot 16'
Trompet 8' 
Viola 8'                   
Holpijp 8'
Prestant 4'
Fluit 4'
Nasard 3'
Octaaf 2'
Woudfluit 2'
Sesquialter II
Ruispijp III
Dulciaan 8' Subbas 16'
Octaaf 8'
Gedekt 8'
Roerquint 6'
Octaaf 4'
Bazuin 16'
Trompet 8'

 

Koppel HW-BW
Koppel Ped-HW
Koppel Ped-BW
Tremulant                                                                            

 

Nieuwe orgel wordt opgeleverd

Vorig jaar met Pasen werd voor de laatste keer de dienst begeleid met het oude orgel. Direct daarna is het orgel gesloopt en vervoerd naar de orgelbouwer in Zwitserland.

Nu een jaar later, precies volgens planning wordt het (ver)nieuwde orgel door de orgelbouwer, Edskes, opgeleverd en aan de kerkenraad overgedragen. Er is het afgelopen jaar veel werk verzet. De orgelbouwer heeft zich ingespannen om alles op tijd klaar en geïnstalleerd te krijgen. Maar ook in de kerk is veel werk verzet. U heeft, op afstand, de opbouw van het nieuwe orgel kunnen volgen. Het meeste werk moest echter achter het orgelfront worden uitgevoerd. De honderden pijpen moest één voor één worden geplaatst en ter plaatse worden geïntoneerd en gestemd. Een deel van de oude pijpen is aangepast en afgestemd op de nieuwe pijpen.

De speeltafel voor de organisten is nu aan de voorzijde geplaatst. Verder kunt u zien dat de orgelkas opnieuw is geverfd en dat deze ook een meer passende kleur heeft gekregen. Het bladgoud maakt dat het orgel nu in combinatie met de kleur van de kast en het orgelfront een stemmig geheel vormt met de kerkzaal.

Ook de koster en vrijwilligers hebben veel werk verzet tijdens het opbouwen van het orgel. De kerkenraad spreekt zijn grote waardering uit voor het vele werk dat in de afgelopen periode is verzet en is dankbaar voor het mooie resultaat. We hopen dat het nieuwe orgel mag bijdragen tot ondersteuning van de gemeentezang en mag dienen tot eer van God.

Als gevolg van de coronacrisis vindt de overdracht van het orgel op aangepaste wijze plaats. Deze handeling, inclusief bespeling van het orgel, kan via de live uitzending worden gevolgd, zoals ook de kerkdiensten worden uitgezonden. Als u afstemt op de site kunt u op vrijdag 15 mei, om 19.30 uur, deze gebeurtenis live volgen. Vanzelfsprekend kan dat ook via kerktelefoon en scanner.

Ook wordt er een opname gemaakt van het inspelen van het orgel. Dit orgelspel, gedeeltelijk met trompet, kan later via de site van de kerk worden beluisterd en bekeken. Hierover volgen later mededelingen in de kerkbode.

De officiële ingebruikname zal later plaatsvinden, hopelijk in het najaar. U begrijpt dat dit afhankelijk is van de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ook hierover zult u te zijner tijd worden geïnformeerd via de kerkbode